top of page

Destinasjonsbryllup: Drømmer du om bryllup i Spania? Få nyttige tips og råd, og bli godt kjent med Cádiz og Sevilla

"Destinasjonsbryllup: Drømmer du om bryllup i Spania? Få nyttige tips og råd, og bli godt kjent med Cádiz og Sevilla
Hva er det første dere som brudepar må tenke på når dere vurderer et bryllup i Spania? Hvis jeg måtte velge det fineste stedet å arrangere et bryllup i Spania, trumfer provinsene Cádiz og Sevilla toppen av listen (på delt førsteplass).
Hvordan foregår betaling til leverandører i Spania?
Potensielle utfordringer/problemer med å ha bryllup i Spania og hvordan brudeparet finner beste løsning.
Du kan planlegge et bryllup i Spania, men det lønner seg å ha bryllupsplanlegger."

Destinasjonsbryllup: Drømmer du om bryllup i Spania? Få nyttige tips og råd, og bli godt kjent med Cádiz og Sevilla

Nina Andersen er bryllupsplanlegger i Prosjekt Bryllup, og her deler hun sine spanske favorittdestinasjoner, samt hva du må tenke på, hva du må huske på og hva du må ta med i beregningen når du vurderer å invitere til et bryllup i Spania.


"Pssst.. Nina Andersen har sin egen spalte, "Bryllupseksperten" på dittbryllup.no. Få med deg hennes verdifulle planleggingstips og -råd nederst i denne artikkelen. "

— Linn-Eva Sørlie, Redaktør i Ditt Bryllup

Andalucia
Hvis jeg måtte velge det fineste stedet å arrangere et bryllup i Spania, trumfer provinsene Cádiz og Sevilla toppen av listen (på delt førsteplass).

Her finner du virkelig roen blant fantastisk natur, nydelige strender, verdenskjent kite- og surfestrand, og sjarmerende, imponerende og romantisk arkitektur.

Kan du planlegge ditt eget bryllup i Spania generelt, eller i Andalucia? Ja, absolutt! Men det er noen ting du må være klar over på forhånd. Her får du noen nyttige «heads up» og gode tips til planlegging av ditt bryllup i Spania, nærmere sagt i Cádiz og Sevilla.

Bryllupssesongen i dette området er lang; den går helt fra april til oktober, og her får du bryllup med god «værgaranti».

Hva er det første dere som brudepar må tenke på når dere vurderer et bryllup i Spania?
#1: Det samme som på alle destinasjoner (og i Norge) – budsjett

Før du starter å legge arbeid i å gjøre research på en destinasjon, sett deg et maksbudsjett. Da har du noe å legge frem til hovedleverandører og samtidig være realistisk i forhold til budsjettet.

#2: Tenk gjennom når på året dere vil gifte dere

Denne regionen i Spania kommer med værgaranti, men det faktisk bli for mye sol og varme. I Sevilla og i indre områder av Cádiz kan det bli svært hett med 45+ varmegrader i juli. Om du allikevel ønsker bryllup på denne tiden – legg vielsen til litt senere på dagen når temperaturen starter å avta litt.

Hvordan foregår betaling til leverandører i Spania?
En ting å være obs på i Spania er at de ofte ønsker betaling før kontrakt. For oss kan dette virke litt bakvendt, men som regel er ingenting i Spania booket før du har betalt et depositum. Etter depositum (ofte 20%) holder de av datoen for dere og sender dere en kontrakt.

Når det gjelder selve betalingen og overføring fra din norske konto til leverandørens konto i Spania, kan dette foregå på flere måter. Det kan foregå via PAYPAL, eller via en overføring i banken. For overføring via banken må du ha dette klart:

Mottakers konto, navn og adresse
Mottakeren og deres IBAN-nr
Mottakerens BIC/SWIFT-adresse
Hvilken vatulasort du ønsker å betale i
«For beløp over 100.000, – nok må du også huske på å rapportere til Valutaregisteret. Myndigheten krever informasjon om transaksjoner til utlandet som er større enn 100.000, – nok. Dette er et ledd i å forhindre hvitvasking.» – DNB
Som i Norge, oppgir leverandørene i Spania oftest priser uten moms, men ikke let etter mva. eller moms i teksten, det vil du ikke finne. Let etter «vat», den tilsvarer vår mva. De fleste leverandørene dine vil ha en 21% vat (mva.) mens overnatting, mat og drikke kun har 10% vat.

Skjulte bryllupsperler i Andalucia, Spania
De skjulte perlene er det mange av!

Nordmenn holder seg som regel i nærheten av flyplassene i Alicante, Palma, Barcelona og Malaga. Områdene som er mine favoritter ligger ca. 2 timers kjøretur fra flyplassen i Malaga, men det er virkelig verdt det!

Cádiz
Cádiz er Spanias eldste by og den første hovedstaden i landet. Det er her grunnloven ble skrevet, og byen bærer preg av å ha vært viktig i Spanias historie.

Cádiz ligger langs kysten så her kan du arrangere bryllup på venues hvor du får en deilig og avkjølende bris midt på sommeren. Byen byr på muligheter for bryllup i alt fra slott og bodegas til luksuriøse beach-klubber, men om dere ikke er så opptatt av å ha bryllup ved sjøen, finner du også mange flotte lokasjoner 20-30 inn innover i Cádiz; unna sjøen, men på fantastiske haciendaer og bodegas.

Tarifa
Tarifa ligger på det sydligste punktet av fastlands-Europa, og er en koselig kommune i provinsen Cádiz. Den har i mange år vært hoveddestinasjon for surfere og kitere fra hele verden, hvilket har vært med på å forme og å gi byen sin ungdommelige, bakoverlente og bohemske vibe. Her kan du arrangere alt fra luksuriøse bryllup på en privat villa med utsikt over til Tanger i Marokko, til chill stemning på en trendy beach club. Tarifa er i utvikling og på vei til å bli en av de nye, hotte destinasjonene for bryllup i Spania. Med milelange strender og beskyttet natur gir det også en god mulighet til å koble helt av dagene før og etter bryllupet.

Her finner du også slående vakre rammer til bryllupsfotografering!

Sevilla
«Sevilla – fantastiske Sevilla!»

Selv hadde jeg ikke vært i (eller vurdert) denne byen før vi startet vår research for å finne områdene vi ønsket å spesialisere oss på. Det skulle kun ett besøkt til før jeg var overbevist.

Selv har jeg i mange år vært en stor fan av Roma, og Roma har for meg vært den vakreste byen…

"Men sorry Roma, there’s a new star on my list – Sevilla ♥"
— Nina Andersen

Jeg elsker variasjonen i arkitekturen i Sevilla – du kan tydelig se byens sammensatte historie med romerske, mauriske og arabiske bygninger. Det sies også at tapas og flamenco er født i denne byen. Det gjenspeiles i følelsen av å gå rundt og kjenne på energien i byen som oser av lidenskap og romantikk. Se for deg å sende gjestene dine på tapasrunde i trendy Triana før bryllupet. Tapasbarene her er fantastiske! Dere kan fint ta en runde med 5-7 tapasbarer i løpet av en kveld og på smake mange ulike og deilige lokale delikatesser – (kanskje enda mer magisk med et godt glass til).

"Sevilla oser av lidenskap og romantikk!"
— Nina Andersen


Villa Luisa
I Sevilla kan du arrangere bryllup i en villa midt i byen, like ved vakre Parque de Maria Luisa. Parken ble bygget som en del av verdensutstillingen i 1929, i samme moment som villaen ble bygget. Villaen er som en maurisk oase midt i byen. Her får dere eksklusivitet med god boltreplass, og ingen av gjestene trengs å transporteres i taxier når kvelden er omme. Villaen ligger midt i byen og det er enkelt å komme seg til og fra byens hoteller.

Vår favorittvenue i Spania og hvorfor det er vår favoritt
Du finner en vakker Hacienda i fjellene bak Tarifa, ca. 20 minutter fra sjøen. Egentlig var ikke dette et sted vi skulle besøke. Vi slo det fra oss etter noen søk på Google hvor vi kun fant en dårlig hjemmeside. Fotografen vår mente vi tok grundig feil da vi vurderte haciendaen basert på hjemmesiden, og hun insisterte på at vi måtte ta turen dit.

"Jammen hadde fotografen vår rett! Stedet er selve kronjuvelen i venue-skattekisten vår. Vi ble helt bergtatt!"
— Nina og José, Prosjekt Bryllup

Den vakre parken som omringer haciendaen er enestående, og poolområdet har en deilig orientalsk vibe, for ikke å glemme selve huset og interiøret. Det er rett og slett magisk.

Ana, eieren av haciendaen, er en pensjonert diplomatfrue som har bodd verden over og samlet opp kunst og historiske gjenstander fra hele verden. Dette har hun nøye plassert rundt om i haciendaen, og det er med på å gi en luksuriøs eksklusivitet til stedet.

Haciendaen er Ana og hennes families hjem, men når det arrangeres bryllup leies hele Haciendaen ut fra fredag-lørdag eller for en hel uke for bare dere og deres gjester. Med 10 dobbeltrom er det en nydelig base for dere og deres nærmeste, og alt på stedet ligger til rette for et flott 3-dagers bryllup med f.eks:

Dag 1: Tapas på patioen kvelden før bryllupet
Dag 2: Vielse på plenen ved bassenget, middag mellom oliventrærne og bryllupsfest med flamenco og DJ på patioen
Dag 3: Chill «paella brunch by the pool» dagen derpå
Grunnene til at dette er vår favorittvenue er mange, noen er nevnt over her, men vi liker også det romantiske, personlige og historiske preget som hviler over hele haciendaen.

"Min hacienda er en gammel olivenolje-hacienda og den har vært i min familie for over 200 år. Den ble først bygget av kirken 600 år før familien tok over. I tillegg til 10 dobbeltrom for deg og gjestene, har vi fantastiske sosiale områder både ute og inne, store hager, dammer og patioer. Jeg vil presisere at haciendaen er en veldig spesiell historisk eiendom som har blitt luksuriøst oppusset, og nøye innredet med antikviteter og kunst, alt satt sammen for å gi dere høyest mulig standard, kombinert med det komfortable og med dyp respekt for naturen."
— Ana, eier av haciendaen

Potensielle utfordringer/problemer med å ha bryllup i Spania og hvordan brudeparet finner beste løsning
Transport

En utfordring kan være å få alle gjestene fra flyet til destinasjon dere velger. Da det er en litt lang (men veldig fin) kjøretur fra flyplassen i Malaga til områdene nevnt over. Dette løses fint om dere er gode til å planlegge og gjør som vi planleggere gjør: Har tydelige oversikter over hvem som lander når.

Sannsynligvis reiser flere av gjestene ned sammen, og det kan være lurt å anbefale en flyvning eller to i invitasjonen, slik at dere får samlet flest mulig av gjestene på samme fly. Transporten kan dere velge å stå for, men det er heller ikke urimelig (eller veldig dyrt) om dere ber gjestene betale denne selv. F.eks. når vi booker en minibuss med plass til 18 gjester fra Malaga til Cádiz ble prisen pr. pers ca. 200,-.

Språk

En annen utfordring kan være språk. I Cádiz og Sevilla er de fleste turistene spanske, og leverandørene er ikke like trygge på å ta møter på engelsk. Et fysisk møte kan ende med et kommunikasjonsproblem, men de fleste leverandørene er oppdatert og gode på Google Translate. Sørg likevel for at dere har alt skriftlig, så dere er sikre på det som har blitt sagt så dere slipper unødvendige misforståelser.

"Ved et ønske om å ha ditt bryllup i Spania - kommer Prosjekt Bryllup med en stor fordel; José habla español (José snakker spansk)."
— Nina Andersen

Høysesongen

Kanskje dere ender opp med å leie en bodega, et mindre boutique hotell eller en hel hacienda. Vær uansett klar over at de fleste har et minimumsopphold i høysesong. Mange har minimum 4-7 netter om dere vil booke i høysesongen, og de ulike stedene opererer med ulike måneder for hva som faller under» høysesong». Vær derfor sikre på å se over alle vilkår for leie og evt. hvor mange netter dere må være der ved en booking. Det er ikke sikkert at alle gjestene er klare for å ta en ukes ferie.

Vielse

På områdene nevnt over er det ingen norsk sjømannskirke eller ambassade i nærheten. Sjømannspresten i Malaga har satt 30 minutter som grense på reisevei.

Når det gjelder selve vielsen er det derfor best å gjøre ferdig papirarbeidet hjemme, men spar seremonien til Spania♥

I bryllup i Spania er det mange som velger å ha en av gjestene til å vie brudeparet i en symbolsk seremoni. For noen er den religiøse delen viktig og da det er absolutt ikke noe problem å få med seg prest fra Norge. Det heller ikke et problem å ordne humanistiske løsninger for å ha en «profesjonell» vigsler.

Du kan planlegge et bryllup i Spania, men det lønner seg å ha bryllupsplanlegger
Ja, det er absolutt mulig å stå for planlegging av bryllup i Spania selv, men da bør du belage deg på å bruke mye tid. Du må i det minste huske på disse viktige punktene:

Finne, besøke og bli godt kjent med destinasjonen
Finne, kontakte og få tilbud fra flere, og skrive kontrakt med de riktige leverandørene
Ordne med alle betalinger og overholde enhver frist (Se avsnitt over om hvordan betaling til Spania foregår)
Følge opp leverandørene og sørge for at alle vet hva, hvor og når de skal levere til deres bryllup
Sørg for at du med 100% sikkerhet forstår leverandørens vilkår
Ha absolutt alt skriftlig, det er viktig, en muntlig avtale eller beskjed gjelder ikke
Alle som har planlagt sitt eget bryllup i Norge vet hvor stor jobb det er. I gjennomsnitt tar fort 250-300 timer å planlegge et bryllup fra A-Å. Når all denne jobben skal gjøres i et land hvor du har begrenset språk- og kulturkunnskap, blir timene fort mange flere. Men! Det er absolutt ingen umulighet å planlegge ditt egent bryllup i disse vakre regionene.

Litt om Prosjekt Bryllup
Prosjekt Bryllup består av José Ramón Casás Sabarís og Nina Andersen. De har base i Fredrikstad, men reiser dit bryllupene tar dem.

​Deres styrke – i tillegg til flere års erfaring som bryllupsplanlegger – er at Prosjekt Bryllup er én del norsk og én del spansk. De tar med seg kultur, språk, lokal kjennskap og erfaring inn i bryllupsplanleggingen.

Alle bryllup er skreddersydd etter brudeparets ønsker og budsjett. Kvalitet i alle ledd er viktig, og dette gjenspeiles i deres håndplukkede venues og leverandører.


"Vi bruker og har brukt mye tid og reising for å finne våre samarbeidspartnere. Tidligere i år reiste vi ut på en 3000 km lang roadtrip fra Malaga til Lisboa. Da hadde utallige møter, prøvesmakinger og kvalitetssjekker av leverandører."
— Nina Andersen, Prosjekt Bryllup


Deres lange erfaring med bryllup, nære relasjoner på destinasjon, og god kjennskap til språk og arbeidskultur gjør at de kan gi skape en stressfri og bakoverlent planleggingsprosess for et bryllup i Spania, samt en ro og trygghet helt frem til bryllupshelgen er over.

Nina deler med glede alle sine beste tips og råd i hennes egen spalte «Bryllupseksperten»:

Bryllupseksperten: Bryllup på budsjett? Slik oppfyller du drømmen om et magisk bryllup
Bryllupseksperten: 9 tips til underholdning i bryllupet som sørger for at gjestene aldri kjeder seg
Bryllupseksperten forteller: Slik blir du prosjektleder i eget bryllup
Bryllupseksperten forklarer: Hvorfor bruke profesjonell fotograf i bryllupet?
Bryllupseksperten forklarer: Hvordan finne og velge deres stil og tema til bryllupet?Tekst: Nina Andersen, @prosjektbryllup
Foto: Prosjekt Bryllup / Villa Luisa / Trocadero Sotogrande

bottom of page