top of page

Bryllup i Italia: Bli kjent med Sicilia og bryllupsplanleggerens 2 favorittsteder

"Å arrangere bryllup i Italia har lenge ligget på topplisten for gifteklare nordmenn- og det med god grunn.
Når man tenker bryllup i Italia, er det lett å la seg søke til en vingård i Toscana, og det finnes mange vakre gårder som vil gi deg drømmebryllupet der. Men jeg velger å se sørover i Italia – hele veien ned til Sicilia. I sør er menneskene litt ekstra avslappet, de er veldig gode på sjømat, litt mer gjestfrie, og de har et unikt og spennende vulkanske landskap."

Bryllup i Italia: Bli kjent med Sicilia og bryllupsplanleggerens 2 favorittsteder

Bryllup i Italia
Det er mange grunner til å elske Italia:
– Den deilige maten
– Vinene
– Språket
– Arkitekturen
– Menneskene
– Historien
– Landskapet
– Strendene

Bli kjent med Sicilia og mine to storfavoritter: Tonnara di Scopello & Dimora Delle Balze.

Hva er det første vi som brudepar må tenke på når vi vil ha et bryllup i Italia?
Jeg gir meg ikke på budsjett. Uansett hvor i verden du planlegger bryllup – sett deg et budsjett. Uten et budsjett blir det veldig vanskelig å komme i gang med selve planleggingen. Og sett budsjettet tydelig opp i min beste venn som bryllupsplanlegger – Microsoft Excel. Jeg vil anbefale alle som planlegger bryllup å sette budsjett (og andre planer) inn i Excel for å holde orden i planleggingen. I Italia – som de fleste land i Europa – er det euroen som gjelder. Nå i disse dager (2022) ser vi store svingninger i den norske kronen kontra euroen. Så når du starter å booke leverandører og sette inn i budsjettet gjør det alltid i euro. Sørg også for å ha en celle under budsjettet med dagens kurs, hvor du enkelt får regnet bryllupsbudsjettet over i kroner. Det gjelder å ha tunga rett i munnen når du planlegger bryllup med utenlandsk valuta.

Her, som de fleste andre steder bør dere tenke på været. Midt på sommeren (juli og august) kan det bli veldig varmt med over 30 grader. Finner dere et venue ved sjøen som gir en sval bris – går det veldig fint på varme dager. Ellers er april, mai, juni, september og oktober veldig gode bryllupsmåneder på Sicilia. Under tidlig vår kan du nyte blomstringen og de grønne slettene. Under høsten i september og oktober er det fremdeles godt og varmt for oss nordmenn – også i sjøen.

Hvordan foregår betaling til utenlandske leverandører i Italia?
Her kan dere oppleve å bli møtt av leverandører som gir dere muligheten for å betale i cash for å slippe mva. (vat). Men jeg vil ALLTID råde til å gjøre det ryddig med bankoverføring og full betaling. Jeg skjønner at det kan være fristende å spare noen tusenlapper, med dere mister noe av tryggheten ved å takke ja til et slikt tilbud. Leverandørene setter opp tilbud, lager kontrakt og sender faktura på forskudd. Som i Spania er de fleste leverandører i Italiaikke 100% booket før de har mottatt et forskudd på 20% – 30% av totalbeløpet.

Når det gjelder selve betalingen og overføring fra din Norske konto til leverandørens i Italia kan dette foregå på flere måter. Det kan foregå via PAYPAL eller en overføring vi banken. For overføring via banken må du ha dette klart:

Mottakers konto, navn og adresse
Mottakeren og deres IBAN nr.
Mottakerens BIC/SWIFT- adresse
Hvilken vatulasort du ønsker å betale i
For beløp over 100.000, – nok må du også huske på å rapportere til Valutaregisteret. Myndigheten krever informasjon om transaksjoner til utlandet som er større enn 100.000, – nok. Dette er et ledd i å forhindre hvitvasking. (sitat DNB)
Standard moms (VAT) i Italia er 22%. Mens restaurant, catering og hotell ligger på 10% moms (VAT). Det står alltid godt forklart i alle tilbud og kontrakter dere får oversendt, om leverandøren er seriøs.

Skjulte perler i Italia
Sicilia har to internasjonale flyplasser, Palermo og Catania – det er til sistnevnte det er enklest å komme seg fra Norge med direkteflyvlinger. Catania ligger på østkysten og en liten time unna perlen (og turistfellen) Taormina. Men selv om Taormina ikke er veldig skjult for turister som kommer til Sicilia, vil jeg absolutt anbefale et besøk til denne vakre byen. Taormina byr på en fantastisk panoramautsikt. Du får en utrolig utsikt over både Middelhavet og Etna i bakgrunnen som befester Taorminas posisjon som en veldig Instagram-vennlig liten landsby.

Sett deg så i bilen og følg kysten til Cefalu – en nydelig liten by som ligger helt ut mot havet, med en flott badestrand som ligger som «klistret» på bymuren. Det er veldig spesielt og vakkert. I Gamlebyen kan du spasere på autentisk brosteinsvei fra middelalderen, og nyte deilig sjømat på de sjarmerende restaurantene. Dette er Siciliansk småbysjarm på sitt beste.

En deilig, smakfull liten perle er Modica! Byen kalles også de 100 kirkers by – men for meg er det sjokoladen som er en del av himmelen i denne byen. Sjokoladen i Modica er unik; flere hundre år gammel Latin-Amerikansk oppskrift. Det skal ha vært en religiøs orden med sans for livets goder som dro med seg oppskriften til Aztekerne til Modica (Sicilia var jo tidligere også en Spansk koloni). Både fremstillingen, smaken og konsistensen er helt spesiell, og de tilsetter uendelig mange deilige råvarer som bla. sitron og chili i sin himmelske sjokolade. Modica – en sjokoladeby!

Vår favorittvenue til bryllup i Italia
Tonnara di Scopello
Den første av våre favoritter heter Tonnara di Scopello og ligger ved Palermo, på Østkysten av Sicilia. Det er ikke direkteflyvninger til Palermo fra Norge, men med en mellomlanding på veien, eller en vakker 3 timers kjøretur fra Catania, er du fremme. Du vil absolutt ikke angre på det. Palermo er den vakreste byen på Sicilia – mener jeg. Og venuen her er en skatt! Tonnara di Scopello – ligger 45 minutter utenfor Palermo, og stedet er perfekt for deg som drømmer om et rustikt italiensk bryllup ved sjøen.

Her finnes 15 nyoppussede leiligheter dere kan leie og dere kan ha hele stedet eksklusivt. Da har dere privat strand og flotte uteplasser med utsikt mot sjøen. Alt ligger til rette for en 3-dagers bryllupsfeiring i vakre omgivelser. Her har du sjøluften både på venuen og i leilighetene – og med den vakre utformingen og plasseringen i den lille bukten, er dette for meg en av mine top venues – ikke bare på Sicilia, men blant alle jeg kjenner til i verden.


Dimora Delle Balze
Den andre favorittvenuen finner du en snau time fra flyplassen i Catania. Dimora Delle Balze – Noto, en villa og en middelhavsdrøm med utsøkt design. Her kan brudeparet bo med de nærmeste gjestene. Stedet har 11 dobbeltrom og har alt dere trenger for å nyte en deilig bryllupshelg sammen. Inviter resten av gjestene til middag på fredagen, full bryllupsdag på lørdag og brunsj på søndagen. Stedet har flere områder som egner seg for feiring og sammenkomster, som f.eks. poolområdet, hagene eller sitronhagen. Her får dere full eksklusivitet (mot at dere kjøper ut alle 11 suitene) og kapasiteten for selskap er stor, med kapasitet på opptil 250 gjester.

Jeg er veldig fan av steder som dette hvor man kan innkvartere de nærmeste på en eksklusiv måte og ha hele feiringen (alle tre dagene) samlet på samme sted. Det er dette, sammen med design og uttrykk som gjør dette til et av mine favorittvenues på Sicilia.

Utfordringer og viktige ting å vite før et bryllup i Italia
Det er ikke et problem, og heller ingen uoverkommelig utfordring, men noe du må huske på ved bryllup i Italia er SIAE-skatt. Italiensk lov sier at de som arrangerer et privat event (som bryllup) hvor live- eller innspilt musikk skal spilles, må søke og betale SIAE-musikklisenes. Det er brudeparet/planleggeren som er ansvarlig for at dette er i orden før bryllupet starter. Vi har hørt historier om inspektører som kommer og stopper musikken. Og det ønsker man jo virkelig ikke.

I Italia godkjenner de både religiøs og borgerlig vielse, det er ingen regler om at du må bo i landet, alle kan gifte seg der. Men det er noen ting du må passe på for å få en lovlig vielse i Italia. Og for å finne ut hva som kreves på din destinasjon – ta kontakt med nærmeste rådhus, så hjelper de deg.

Vanligvis er det tilstrekkelig å legge frem «Attest til bruk for ekteskapsinngåelse etter utenlandsk rett» (Nulla Osta) som utferdiges av Skatteetaten (folkeregisteret) på (tidligere) hjemsted i Norge. Attesten skal kunne utstedes på italiensk. Av Nulla Osta fremkommer vedkommendes fulle navn, statsborgerskap, fødselsdato, bopel, sivilstatus og at intet er til hinder for at vedkommende kan inngå ekteskap i utlandet. Noen italienske kommuner krever i tillegg fødselsattest hvor også foreldrenes navn er påført. Slik attest utstedes av folkeregisteret.

"Skilte kvinner må fremlegge bevilling som viser skilsmissedato. Kvinner må nemlig, ifølge italiensk lov, vente 300 dager etter skilsmisse før de kan inngå nytt ekteskap. Alle ovennevnte dokumenter og eventuelle andre - som italienske myndigheter forlanger - må være utstedt på italiensk eller oversatt av statsautorisert italiensk translatør i Norge. De må dessuten påføres apostille av Fylkesmannen.
— Den Norske Ambassaden i Roma

Ønsker dere ambassadebryllup er det mulig på torsdager, så fremt det ikke er en italiensk helligdag.

En mulig utfordring er språket – det er ikke alltid like lett å få en italiener over på engelsk. Så det er absolutt en fordel om en av dere (eller begge) er stødige på italiensk om dere skal planlegge bryllup selv i Italia. Et annet alternativ er å velge en bryllupsplanlegger fra Norge som snakker italiensk og kan lose dere trygt igjennom planleggingsprosessen. Eller sørge for å finne et venue med en engelsktalende eventkoordinator.

Litt om Prosjekt Bryllup og hvorfor det lønner seg med bryllupsplanlegger i Italia
Prosjekt Bryllup består av José Ramón Casás Sabarís og Nina Andersen, vår base er i Fredrikstad. Men vi jobber og reiser dit bryllupene tar oss.

​Vår styrke i tillegg til flere års erfaring som bryllupsplanlegger i Norge (Vakre Bryllup). Er at Prosjekt Bryllup er én del norsk og én del spansk. Vi tar med oss kultur, språk, lokal kjennskap og erfaring inn i bryllupsplanleggingen.

Alle bryllup er skreddersydd etter brudeparets ønsker og budsjett. Men kvalitet i alle ledd er viktig for oss. Dette gjenspeiles også i venuene og leverandørene vi nøye har plukket ut – som sammen med vår kompetanse setter rammen for deres bryllupshelg.

I tillegg til å snakke flytende spansk snakker også José italiensk etter å bodd i Ancona ved Østkysten ved Adriaterhavet. Dette hjelper oss (og dere) mye under planlegging av bryllup i Italia. Det er en stor jobb å finne frem, undersøke og å være trygge på at dere velger de rette leverandørene. Og jeg tror nettopp det er en grunn til at det lønner seg å bruke bryllupsplanlegger når dere vil ha bryllup i Italia.Tekst: Nina Andersen, Prosjekt Bryllup
Foto: Banner: @giusmarano, www.giuseppemarano.com / Unsplash

bottom of page